

roślinny ekstrakt o zastrzeżonym procesie produkcji, wytwarzany z końcowej, dolnej części szparaga (Asparagus officinalis) posiadającym właściwości redukujące stres i poprawiające sen. Jest pierwszym na świecie wyciągiem którego mechanizm działania polega na wyzwoleniu uwalniania białka szoku cieplnego HSP70 (Heat Shock Protein 70 – białko szoku cieplnego 70), produkowanego zwykle przez organizm w odpowiedzi na ekspozycje na nadmierne ciepło. Efekt ten jest podobny do efektów kąpieli w gorących źródłach czy saunie, których działanie opóźnia procesy starzenia i łagodzi stres.
Na czym polega fenomen ETAS
sen
ETAS® | poprawia czas snu oraz jego jakość
- zapobieganie wczesnemu budzeniu się
badania kliniczne | Amino Up, Uniwersytet Hokkaido, Japonia - zmniejszenie ilości snów
badania kliniczne | Amino Up, Uniwersytet Hokkaido, Japonia - optymalizacja czasu snu
badania kliniczne | Amino Up, Uniwersytet Hokkaido, Japonia
stres
ETAS® | redukuje wpływ stresu na organizm
- zmniejszenie wydzielania kortyzolu
badania kliniczne | Uniwersytet Hokkaido, Japonia - obniżenie stężenia Chromograniny A w ślinie
badania kliniczne: Uniwersytet Hokkaido, Japonia - wzrost stężenia IgA w ślinie
badania kliniczne | Uniwersytet Teikyo Heisei, Japonia - poprawa równowagi funkcjonowania anatomicznego układu nerwowego
badania kliniczne | Amino Up, Sapporo, Japonia

czynności mózgu
ETAS® | wspiera funkcje poznawcze nastrój oraz pamięć
- wspomaga rozwój neuronów
badania kliniczne | Uniwersytet Tokyo Health Care, Uniwersytet Kyorin, Japonia - redukcja uszkodzeń neuronów (Aß, SNP, CoCI2)
badania kliniczne | Uniwersytet Kyorin, Japonia - model zwierzęcy | poprawa pamięci w zaburzeniach poznawczych związanych z wiekiem
badania kliniczne | Uniwersytet Kyorin, Japonia - zmniejszenie tendencji do popadania w stany depresyjne i przygnębienie (POMS test)
badania kliniczne | Uniwersytet Teikyo Heisei, Japonia - wzrost liczby poprawnych odpowiedzi w testach kalkulacyjnych (ewaluacyjnych)
badania kliniczne | Uniwersytet Kyorin, Japonia

HSP | białka szoku termicznego (HSP) utrzymują prawidłową codzienną homeostazę komórek, chroniąc ich białka przed uszkodzeniem oraz przywracają ich prawidłową funkcję. Ekspresja HSP indukowana jest w celu ochrony komórek przed czynnikami stresogennymi. Jednak odpowiedź HSP na czynniki stresogenne, maleje wraz z wiekiem.

Rozłożone białko | prawidłowo funkcjonujące białko powinno być sfałdowane. HSP naprawia błędnie sfałdowane białka, lub je rozkłada, gdy białko nie jest naprawialne.
bezpieczeństwo
ETAS® | jest naturalnym składnikiem pozyskiwanym z końcówki szparaga (Asparagus officinalis). Szparagi z kolei są bezpiecznie spożywane przez ludzi od co najmniej 5 000 lat.
W zakresie bezpieczeństwa produktu przeprowadzono 90-dniowe badanie toksykologiczne, które nie wykazało znacznych zdarzeń niepożądanych oraz potwierdziło jego bezpieczeństwo.
wybrane badania
Ito T, et al. 2013 Isolation, structural elucidation and biological evaluation of a 5 hydroxymethul-2-furfural derivative, asfural, from Enzyme-Treated Asparagus
Extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry vol. 61 (38), pp. 9155-9159.
Ito T, et al. 2014. Effects of Enzyme-Treated Asparagus Extract on Heat-Shock Protein 70, stress indices and sleep in healthy adult men. Journal of Nutritional Science and Vitaminology vol 60(4) pp. 283-290.
Ito T, et al. 2014. Enzyme-Treated Asparagus Extract promotes expression of Heat-Shock Protein and exerts antistress effects. Journal od Food Science vol. 79 (3) pp. H413-H419.
Ito T, et al. 2014. Toxicological assessment of Enzyme-Treated Asparagus Extract in rat acute and subchronic oral toxicity studies and genotoxicity tests. Regulatory Toxicology and Pharmacology vol 68 (2), pp. 240-249.
Sakurai T, et al. 2014. Enzyme-Treated Asparagus officinalis extractshows neuroprotective effects and attenuates cognitive impairment in senescence-accelerated mice. Natural Product Communications vol 9(1), pp. 101-106.
Ogasawara J,et al.2014. ETAS, an enzyme-treated asparagus extract, attenuates amyloid ß-included cellular disorder in PC12 cells. Natural Product Communications vol 9(4), pp. 561-564.
Takanari J, et al. 2016. Effect of of Enzyme-Treated Asparagus Extract (ETAS) on psychological stress in healthy individuals. In press, Journal of Nutritional Science and Vitaminology