sen

ETAS® | poprawia czas snu oraz jego jakość

  • zapobieganie wczesnemu budzeniu się
    badania kliniczne | Amino Up, Uniwersytet Hokkaido, Japonia
  • zmniejszenie ilości snów
    badania kliniczne | Amino Up, Uniwersytet Hokkaido, Japonia
  • optymalizacja czasu snu
    badania kliniczne | Amino Up, Uniwersytet Hokkaido, Japonia

stres

ETAS® | redukuje wpływ stresu na organizm

  • zmniejszenie wydzielania kortyzolu
    badania kliniczne | Uniwersytet Hokkaido, Japonia
  • obniżenie stężenia Chromograniny A w ślinie
    badania kliniczne: Uniwersytet Hokkaido, Japonia
  • wzrost stężenia IgA w ślinie
    badania kliniczne | Uniwersytet Teikyo Heisei, Japonia
  • poprawa równowagi funkcjonowania anatomicznego układu nerwowego
    badania kliniczne | Amino Up, Sapporo, Japonia

czynności mózgu

ETAS® | wspiera funkcje poznawcze nastrój oraz pamięć

  • wspomaga rozwój neuronów
    badania kliniczne | Uniwersytet Tokyo Health Care, Uniwersytet Kyorin, Japonia
  • redukcja uszkodzeń neuronów (Aß, SNP, CoCI2)
    badania kliniczne | Uniwersytet Kyorin, Japonia
  • model zwierzęcy | poprawa pamięci w zaburzeniach poznawczych związanych z wiekiem
    badania kliniczne | Uniwersytet Kyorin, Japonia
  • zmniejszenie tendencji do popadania w stany depresyjne i przygnębienie (POMS test)
    badania kliniczne | Uniwersytet Teikyo Heisei, Japonia
  • wzrost liczby poprawnych odpowiedzi w testach kalkulacyjnych (ewaluacyjnych)
    badania kliniczne | Uniwersytet Kyorin, Japonia

Rozłożone białko | prawidłowo funkcjonujące białko powinno być sfałdowane. HSP naprawia błędnie sfałdowane białka, lub je rozkłada, gdy białko nie jest naprawialne.

bezpieczeństwo

ETAS® | jest naturalnym składnikiem pozyskiwanym z końcówki szparaga (Asparagus officinalis). Szparagi z kolei są bezpiecznie spożywane przez ludzi od co najmniej 5 000 lat.

W zakresie bezpieczeństwa produktu przeprowadzono 90-dniowe badanie toksykologiczne, które nie wykazało znacznych zdarzeń niepożądanych oraz potwierdziło jego bezpieczeństwo.

wybrane badania

Ito T, et al. 2013 Isolation, structural elucidation and biological evaluation of a 5 hydroxymethul-2-furfural derivative, asfural, from Enzyme-Treated Asparagus
Extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry vol. 61 (38), pp. 9155-9159.

Ito T, et al. 2014. Effects of Enzyme-Treated Asparagus Extract on Heat-Shock Protein 70, stress indices and sleep in healthy adult men. Journal of Nutritional Science and Vitaminology vol 60(4) pp. 283-290.

Ito T, et al. 2014. Enzyme-Treated Asparagus Extract promotes expression of Heat-Shock Protein and exerts antistress effects. Journal od Food Science vol. 79 (3) pp. H413-H419.

Ito T, et al. 2014. Toxicological assessment of Enzyme-Treated Asparagus Extract in rat acute and subchronic oral toxicity studies and genotoxicity tests. Regulatory Toxicology and Pharmacology vol 68 (2), pp. 240-249.

Sakurai T, et al. 2014. Enzyme-Treated Asparagus officinalis extractshows neuroprotective effects and attenuates cognitive impairment in senescence-accelerated mice. Natural Product Communications vol 9(1), pp. 101-106.

Ogasawara J,et al.2014. ETAS, an enzyme-treated asparagus extract, attenuates amyloid ß-included cellular disorder in PC12 cells. Natural Product Communications vol 9(4), pp. 561-564.

Takanari J, et al. 2016. Effect of of Enzyme-Treated Asparagus Extract (ETAS) on psychological stress in healthy individuals. In press, Journal of Nutritional Science and Vitaminology